• Aktualności

    Szczęśliwe krowy w Dębnik 52

    Ślicznotka, Kalina, Jagoda, Kamelia, Misia, Jesia, Alutka, Cześnia, Palma, Areka, Mirra – nasze kochane Dziewczyny. Bezpieczne i szczęśliwe. Cały rok na swobodzie i świeżym powietrzu, nawet zimą. Dnie spędzają na dębnickich pastwiskach. Ale, ale… to nie są zwykłe pastwiska. To naturalne łąki, które są niezwykle cennymi pod względem przyrodniczym siedliskami, porośniętymi wieloma gatunkami roślin: traw, roślin motylkowych i zielnych. Różnorodność i bogactwo składu botanicznego przekłada się na obfitość składników odżywczych i smakowitość. Nasze Jerseyki uwielbiają takie naturalne jedzenie. Od wczesnej wiosny do późnej jesieni są wypasane na pastwiskach. Zimą karmimy je sianem pochodzącym z naszych łąk. Gospodarujemy w harmonii z przyrodą. Pokosy przeprowadzamy znacznie później niż w intensywnych hodowlach. Po…

  • Aktualności

    Kefir Dębnik 52

    Naturalny probiotyk o doskonałych właściwościach odżywczych i zdrowotnych, źródło wapnia i białka, prawdziwa skarbnica witamin z grupy B. Zawiera też m.in. fosfor, potas oraz witaminę K i D. Poprawia trawienie i pracę jelit, wzmacnia odporność, a także działa antybakteryjnie i…

  • Aktualności

    Zwiastun wiosny, czyli DZIKI SZCZYPIOR

    Zazieleniło się w dębnickich lasach i pojawił się on. Dziki szczypior. Superzdrowa, pierwsza po zimie nowalijka, którą dodajemy do naszych serów. Gdy jeszcze nie ma świeżych warzyw i owoców, warto sięgać po to naturalne źródło witamin, makro- i mikroelementów. Dziki…

  • Aktualności

    Mleczne desery na bazie mleka krów rasy Jersey w Dębnik 52

    Słodkości przygotowywane na bazie świeżego mleka naszych krów rasy Jersey są nie tylko pyszne, ale też pełne składników odżywczych, a co najważniejsze ich jedzenie sprawia radość. Każdy kęs wywołuje uśmiech. Wprowadziliśmy do naszej oferty desery mleczne, w tym oczywiście serniki,…

  • Aktualności

    Sztuka użytkowa w Dębnik 52

    W gospodarstwie Dębnik 52 pojawiły się oryginalne przedmioty użytkowe zdobione roślinnymi motywami. Pierwsza kolekcja otwiera cykl „Kwiaty polskie”. Każdy przedmiot w serii jest unikalny, ręcznie malowany przez gospodarza Piotrka Kanię. Oferta jest limitowana. Jako pierwsze w serii pojawiły się rustykalne…

  • Aktualności

    Młody dojrzewający ser Jersey z młodą pokrzywą

    Oto sezonowa, wiosenna NOWOŚĆ  czyli młody dojrzewający ser ze świeżego mleka krów Jersey z młodą pokrzywą. Pokrzywę zbieramy w dębnickich lasach i delikatnie podsuszymy. To jedna z pierwszych nowalijek, ta w naszych serach jest wyjątkowa, dzika, bogata w cenne składniki…

  • Aktualności

    Kwiatowe sery z Dębnik 52

    Na koniec lata mamy dla Was kwiatowe sery! Dojrzewające ze świeżego mleka krów Jersey z jadalnymi kwiatami i ziołami. Nagietkiem, dziką malwą, kwiatami i owocami czarnego bzu, malinami…. Taka kwietno-serowo kompozycja jest nie tylko pyszna i piękna, ale też bardzo…

  • Aktualności

    Halloumi Dębnik 52 – najlepszy na grilla!

    Dębnicki ser typu halloumi produkujemy z mleka od naszych krów Jersey. To półtwardy, słony ser, w smaku przypominający zarówno łagodną mozzarellę, jak i ostrego, wyrazistego oscypka. Wielowarstwowa konsystencja sprawia, że ser idealnie nadaje się do smażenia i zapiekania. Najlepiej smakuje…

  • Aktualności

    Bundz z Dębnika 52

    Bundz dębnicki produkujemy z mleka krów rasy Jersey. Może być naturalny lub wędzony na dymie z drzew liściastych. Tradycyjny bundz wytwarzany jest z mleka owczego na Podhalu. Białko świeżego mleko doprowadzane jest do ścięcia przez enzymy podpuszczkowe. Powstaje skrzep serowy,…

  • Aktualności

    Dębnickie sery twarogowe

    Twarożki dębnickie z mleka krów rasy Jersey. Klasyczne, czy z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku? Który wybieracie? Dębnickie twarożki to ręcznie robione miękkie sery o łagodnym smaku, kremowej, puszystej konsystencji i charakterystycznej wilgotności. Wytwarzane są z najświeższego, niepasteryzowanego mleka, oczywiście od…