Sery dojrzewające w Dębnik 52
Aktualności

Dębnickie sery dojrzewające z mleka koziego, krowiego i owczego

Produkujemy sery dojrzewające twarde i półtwarde – naturalne oraz wzbogacone dębnickimi ziołami i przyprawami: dzikim szczypiorem, lebiodką, kozieradką, czarnuszką, suszonymi pomidorami i chilli. Który wybieracie?

Dębnickie sery dojrzewające to produkty dla koneserów i smakoszy. Powstają z surowego mleka koziego, od krów rasy Jersey i owiec Lacaune. Na dębnickich pastwiskach nasze zwierzęta mają trawę i rośliny zielne, które zapewniają ich mleku całe bogactwo składników i wyjątkowy smak. To właśnie świeże mleko najwyższej jakości decyduje o smaku naszych serów oraz jest ich największym atutem i sekretem. Bo mleko od naszych krów, kóz i owiec to surowiec wyjątkowy. Ma w sobie wszystkie smaki, aromaty i składniki odżywcze soczystej trawy dębnickich łąk. Wiosną, latem i wczesną jesienią nasze kozy i krowy pasą się na dębnickich pastwiskach, a zimą karmimy je sianem i paszą pochodzącą z naszych łąk i pól oraz bogatym w składniki odżywcze makuchem pochodzącym z produkcji olejów tłoczonych na zimno w naszej olejarni. Nasze zwierzęta są głaskane. Jesteśmy przekonani, że to właśnie dlatego mleko w Dębnik 52 jest tak doskonałe.

Każdym serem zajmujemy się z najwyższą starannością. Masę serową zawijamy w lniane płótno i ściskamy w drewnianej prasie, a następnie wyjmujemy ser z prasy i przenosimy do dojrzewalni, w której utrzymywana jest stała, niska temperatura i odpowiednia wilgotność powietrza. Nie pozostawiamy serów samych sobie, dbamy o nie przez cały dojrzewania. W zależności od rodzaju przekładamy na drugą stronę i delikatnie nacieramy lub posypujemy solą. Każdy ser wymaga innej uwagi. Tylko wtedy odwdzięczy się za troskę konsystencją, wyważonym aromatem i intensywnym smakiem.

Sery mają kształt krążka, są białe, kremowe lub jasnożółte, półtwarde, ale elastyczne. Im dojrzalszy ser, tym delikatnie ciemniejszy jest jego kolor, a smak bardziej ostry i intensywny.

Każdy ser dojrzewający w Dębnik 52, zarówno z mleka koziego, jak i od krów Jersey, czy owiec Lacaune, ma swój własny, niepowtarzalny charakter, intensywny smak, wyważony aromat oraz odpowiednią konsystencję i piękny wygląd. Każdy ser jest inny. Niektóre są łagodne, lekko kwaskowe, inne pikantne, czasem orzechowe, czasem delikatnie grzybowe w smaku. Konsystencja zależy od mleka i długości dojrzewania. Dębnickie krótko dojrzewające są bardzo kremowe, miękkie i wilgotne. Te długo dojrzewające mają delikatnie pomarańczową skórkę i pikantny miąższ  o wyrazistym bukiecie smaków.