Aktualności

Dębnickie sery twarogowe

Twarożki dębnickie. Z mleka krów rasy Jersey lub koziego. Klasyczne, czy z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku? Który wybieracie?

Dębnickie twarożki to ręcznie robione miękkie sery o łagodnym smaku, kremowej, puszystej konsystencji i charakterystycznej wilgotności. Wytwarzane są z najświeższego, niepasteryzowanego mleka, oczywiście od naszych kóz i krów Jersey. Dostępne są cztery opcje:

– klasyczny twarożek z mleka koziego,

– twarożek z mleka koziego z rzodkiewką i szczypiorkiem,

– klasyczny twarożek z mleka krów Jersey,

– twarożek z mleka krów Jersey z rzodkiewką i szczypiorkiem.

Twaróg to miękki, biały ser o łagodnym smaku. Jego profil odżywczy różni się w zależności od poziomu zawartego w nim tłuszczu. W każdej wersji, tłustej, półtłustej, czy chudej, twaróg jest doskonałym źródłem białka i wielu składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, wapń, fosfor i selen. Ponadto, zawiera stosunkowo mało kalorii.

Twarożki dębnickie świetnie smakują z dodatkiem rukoli, świeżych ziół i warzyw np. pomidorów, cebuli, papryki, ogórków. Są doskonałą bazą past do kanapek. Można je serwować z wędzoną rybą np. makrelą lub łososiem posypując prażonymi pestkami dyni i pistacjami lub wykorzystywać jako smaczny dodatek do pieczonych ziemniaków.

Niezwykle delikatna struktura sprawia, że twarożki dębnickie świetnie sprawdzą się też na słodko. Połączony ze startym jabłkiem, brzoskwiniami, morelami, miodem i dodatkiem cynamonu jest pysznym i super zdrowym deserem. Ze świeżego twarogu można też upiec wyborny, puszysty sernik.