Aktualności

Halloumi Dębnik 52 – najlepszy na grilla!

Dębnicki ser typu halloumi produkujemy z mieszanki mleka od naszych kóz i krów Jersey. To półtwardy, słony ser, w smaku przypominający zarówno łagodną mozzarellę, jak i ostrego, wyrazistego oscypka. Wielowarstwowa konsystencja sprawia, że ser idealnie nadaje się do smażenia i zapiekania. Najlepiej smakuje ze świeżymi listkami mięty. To absolutny must have sezonu grillowego.

Ser typu halloumi Dębnik 52 wytwarzamy ze świeżego mleka koziego i krowiego. To surowiec najwyższej jakości. Pochodzi od naszych kóz i krów Jersey, które pasą się na czystych dębnickich łąkach i pastwiskach, bogatych w rozmaite trawy i zioła. Dębnik jest doskonałym miejscem zielarskim, uznanym i docenianym przez zielarzy z całej Polski za różnorodność roślin oraz bardzo dobry stan wód i gleb, nieskażonych zanieczyszczeniami przemysłowymi. Tym niezwykłym pożywieniem żywią się nasze kozy i krowy Jersey. Świeże jedzenie wprost z dębnickich łąk, w połączeniu z ogromną troską i pasją, jaką wkładamy w opiekę nad naszymi zwierzętami, decyduje o smaku mleka i wytwarzanych z niego produktów mleczarskich Dębnik 52.

Z mieszanki mleka koziego i krowiego wytwarzamy niezwykle smakowite plastry sera typu halloumi, które można zajadać świeże lub smażone, czy grillowane. Na słodko lub słono. Na zimno lub gorąco. W każdej wersji smakują doskonale. Mogą pełnić rolę głównego dania oraz być serwowane jako dodatek do innych potraw np. sałatek, szaszłyków, zapiekanek. Można je podawać z mięsem oraz ze świeżymi lub grillowanymi warzywami. W lecie świetnie smakują z arbuzem, melonem, brzoskwiniami i winogronami. Przed lub po grillowaniu warto posmarować ser warstwą miodu. Połączenie smaków słonego i słodkiego idealnie komponuje się na sałacie lub grzance. Potrawę warto posypywać prażonym sezamem i (zawsze) przybrać listkami świeżej mięty.

Czy wiedzieliście, że halloumi to ser wywodzący się z Cypru, powszechny na stołach Grecji i Turcji, a równocześnie ulubiony ser kuchni całego Bliskiego Wschodu? Uwielbiają go mieszkańcy Libanu, Syrii, Palestyny, Jordanii, Izraela, Egiptu oraz Iraku. Jednak absolutnym hitem jest na Cyprze, w kraju swego pochodzenia, gdzie wytwarza się go głównie z mieszanki mleka koziego i owczego. Uznaje się, że ser powinien mieć 46% wody, 43% tłuszczu, 22% białka i 3% soli. Cypryjczycy są z niego bardzo dumni, powszechnie uważa się ten wyrób serowarski za jeden z cypryjskich skarbów narodowych.