Kremowy serek Dębnik 52 z lebiodką – idealny na LATO
Dębnicka sezonowa NOWOŚĆ! Przygotowana specjalnie na LATO! Kremowy serek z mleka krów Jersey z pesto ze świeżej lebiodki z dębnickich łąk, liści rzodkiewki, prażonego sezamu i czosnku z olejem lnianym, oczywiście len złoty Dębnik 52. Śmietankowy, pachnący ziołami i świeżością.
Lebiodka pospolita (łac. origanum vulgare), dziki majeranek, czyli oregano, to jedno z najbardziej znanych ziół wykorzystywane w kuchni i medycynie od tysięcy lat. Dla celów kulinarnych i zdrowotnych można stosować zarówno świeże, jak i suszone liście. Cenny jest też olejek z lebiodki.
- Lebiodka zawiera witaminy A, C, B6, K oraz magnez, potas, wapń i żelazo.Lebiodka delikatnie zaostrza smak potraw i nadaje im piękny aromat. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do serów, pizzy, sałatek, makaronów, sosów oraz duszonych lub pieczonych warzyw, ryb i mięs.
- Lebiodka ma też szerokie właściwości zdrowotne
- poprawia trawienie i stymuluje układ pokarmowy do działania, łagodzi wzdęcia, wspiera leczenie zaburzeń żołądkowo-jelitowych i dróg moczowych, wspomaga pracę jelit i wątroby,
- jest również pomocna w leczeniu chorób układu oddechowego, ułatwia wykrztuszanie.
- Olejek z lebiodki ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, wspiera system immunobiologiczny.