Aktualności

Kremowy serek Dębnik 52 z lebiodką – idealny na LATO

Dębnicka sezonowa NOWOŚĆ! Przygotowana specjalnie na LATO! Kremowy serek z mleka krów Jersey z pesto ze świeżej lebiodki z dębnickich łąk, liści rzodkiewki, prażonego sezamu i czosnku z olejem lnianym, oczywiście len złoty Dębnik 52. Śmietankowy, pachnący ziołami i świeżością.

Lebiodka pospolita (łac. origanum vulgare), dziki majeranek, czyli oregano, to jedno z najbardziej znanych ziół wykorzystywane w kuchni i medycynie od tysięcy lat. Dla celów kulinarnych i zdrowotnych można stosować zarówno świeże, jak i suszone liście. Cenny jest też olejek z lebiodki.

  • Lebiodka zawiera witaminy A, C, B6, K oraz magnez, potas, wapń i żelazo.Lebiodka delikatnie zaostrza smak potraw i nadaje im piękny aromat. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do serów, pizzy, sałatek, makaronów, sosów oraz duszonych lub pieczonych warzyw, ryb i mięs.
  • Lebiodka ma też szerokie właściwości zdrowotne
    • poprawia trawienie i stymuluje układ pokarmowy do działania, łagodzi wzdęcia, wspiera leczenie zaburzeń żołądkowo-jelitowych i dróg moczowych, wspomaga pracę jelit i wątroby,
    • jest również pomocna w leczeniu chorób układu oddechowego, ułatwia wykrztuszanie.
  • Olejek z lebiodki ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, wspiera system immunobiologiczny.
W Dębnik 52 lebiodkę pospolitą zbieramy w lipcu i sierpniu na łąkach dębnickich, dodajemy do naszych serów, a także suszymy do wykorzystania jesienią i zimą. 
W Dębnik 52 lebiodkę pospolitą zbieramy w lipcu i sierpniu na łąkach dębnickich, dodajemy do naszych serów, a także suszymy do wykorzystania jesienią i zimą.