Mangalica
Świnki Mangalica hodowane są w Dębniku w naturalnych warunkach i na wybiegach oraz karmione m.in. serwatką i maślanką z mleka naszych krów Jersey oraz bogatym w składniki odżywcze makuchem pochodzącym z procesu tłoczenia naszych olejów. Tu ulubione jedzenie dębnickich Mangalic, które nadaje ich mięsu wyjątkowy smak i aromat. Wyroby wędliniarskie w Dębnik 52 to m. in: szynki, kiełbasy, pasztetowa, kaszanka, boczek, słoniny, smalec oraz wiele innych smakołyków.



Czy wiedzieliście, że…
- Mangalica to unikatowa rasa włochatych, kędzierzawych świń pochodzących z Węgier, które są hodowane od XIX wieku? Mangalica pochodzi ze skrzyżowania ras świń bakonyi i szalontai oraz dzika. Ta pierwotna rasa jest dziś dumą, skarbem kulinarnym i dziedzictwem narodowym Węgrów?
- Mięso pochodzące ze świń rasy Mangalica, ale tylko tych hodowanych w naturalnych warunkach, na wolnym wybiegu, gdy zwierzęta rozwijają się we własnym tempie (a tak jest w Dębnik 52), ma mniej cholesterolu niż wieprzowina innych ras świń i zawiera cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe?
- Mangalice w Dębnik 52 codziennie piją maślankę i serwatkę powstającą przy wytwarzaniu dębnickich serów z mleka krów rasy Jersey. Uwielbiają też bogate w składniki odżywcze wytłoki pochodzące z tłoczenia na zimno naszych olejów?
- Specjały z Mangalic są tak doskonałe, że wychwalają je najznakomitsi kucharze świata m.in. Gordon Ramsay?
- Słonina z Mangalicy jest tak delikatna, że często nazywana jest „białą szynką”?
- Szynki i kiełbasy z Mangalicy oraz inne mangalickie rarytasy w Dębnik 52 to nie jest produkt masowy. Wszystkie produkty są wytwarzane w bardzo ograniczonych ilościach, z niezwykłą starannością i pieczołowitością, bez konserwantów?
- Z mięsa Mangalicy, hodowanej na miejscu lub sprowadzanej z Węgier, produkuje się w Hiszpanii słynne suszone szynki serrano?
- Po wytopieniu słoniny z Mangalicy można z niej przyrządzić doskonały DOMOWY SMALEC? Wystarczy podsmażyć pokrojone w drobną kostkę: boczek z Mangalicy, cebulę, czosnek i jabłka, dodać do rozpuszczonej słoniny Mangalica, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną majeranku i pozostawić do zastygnięcia. Serwować na kromce dobrego razowego chleba z plastrami kiszonych ogórków i gruboziarnistą solą. Smacznego!