Nagroda Małopolskiego Festiwalu Smaku 2024 dla cheddara Dębnik 52!
Cheddar Dębnik 52 zdobył II miejsce w konkursie na najsmaczniejszy produkt na Małopolskim Festiwalu Smaku 2024 w Myślenicach! To już druga nagroda dla naszego cheddara, który zdobył już wyróżnienie na Małopolskim Festiwalu Smaku 2019 w Krakowie! Nic dziwnego. To wyjątkowy ser, który wyróżnia się tym, że jest wytwarzany z mleka siennego, a dodatkowo to mleko od krów rasy Jersey, które pasą się na ekologicznych łąkach i pastwiskach Dębnik 52.
Cheddar Dębnik 52 jest wytwarzany z mleka siennego. Nasze krowy rasy Jersey wiosną, latem i jesienią odżywiają się wyłącznie na naszych ekologicznych łąkach i pastwiskach, a zimą jedzą siano powstałe w wyniku skoszenia i wysuszenia roślin porastających łąki i pastwiska. A łąki te i pastwiska charakteryzuje ogromna różnorodność flory. Rosną tu różne gatunki traw, zioła i cenne pod względem odżywczym rośliny, takie jak kostrzewa łąkowa, koniczyna biała, kupkówka pospolita, wyczyniec łąkowy, koniczyna czerwona, wyka, czy mniszek lekarski. Ta czysta natura to raj dla zwierząt, który zapewnia krowom bogatą i zróżnicowaną dietę. Nie stosujemy kiszonek. Nasze zwierzęta uwielbiają to świeże, smaczne jedzenie z łąk. A im większa bioróżnorodność pożywienia dla krów, tym lepszy aromat i jakość mleka oraz wytworzonych z niego produktów. Mleko sienne jest absolutnie wyjątkowe. Są w nim zawarte wszystkie aromaty i smaki łąk i pastwisk. Tak urozmaicone i wartościowe jedzenie przekłada się na smak i jakość mleka.
Krowy wypasane na pastwiskach są zdrowsze i szczęśliwsze niż zwierzęta, które całe dnie i noce spędzają w zamkniętych oborach. Hodowla krów karmionych świeżą trawą i sianem pochodzącym z własnych pastwisk przyczynia się też do ochrony środowiska i zachowania bioróżnorodności.
Mleko od krów Jersey ma dużo wyższą zawartość tłuszczu (ok. 6-8%), białka (ok. 4%) i wapnia (ok. 6%) w porównaniu do mleka krowiego innych ras. Ma też więcej witamin z grupy A i B oraz soli mineralnych. Co ważne, nie zawiera kazeiny A, która jest głównym alergenem. Wyższa zawartość karotenu sprawia, że już samo mleko nie jest śnieżnobiałe, ale ma delikatnie kremowy kolor.