Nasze zwierzęta

Zwierzęta są naszą pasją, troszczymy się o nie z największą troską i oddaniem oraz pełnym zaangażowaniem. Wiosną, latem i jesienią nasze krowy Jersey przebywają na świeżym powietrzu, pasą się na przestronnych dębnickich pastwiskach w czystym, nieskażonym środowisku, charakteryzującym się specyficznym mikroklimatem.

Rozległe pastwiska dębnickie położone są na wysokości 400 metrów nad poziomem morza, na czystych terenach włączonych do obszaru chronionego Parku Krajobrazowego Dolinki Krakowskie, niedaleko doliny Eliaszówki i doliny Racławki. Wokół rozciągają się lesiste i wapienne wzgórza. Tutejsze łąki znajdują się na nieskażonych przemysłem terenach i obfitują w smakowite trawy, rośliny motylkowe i zielne o wysokiej wartości odżywczej.

Zimą zwierzęta karmimy sianem i paszą pochodzącą z naszych łąk i pól oraz bogatym w składniki odżywcze makuchem pochodzącym z produkcji olejów tłoczonych na zimno w naszej olejarni.  Program żywienia jest zbilansowany i indywidualnie dobierany do kondycji i potrzeb każdego ze zwierząt, a także konsultowany z lekarzami weterynarii oraz dostosowany do pór roku. Nasze zwierzęta są głaskane. Każde z nich ma imię i specjalne miejsce w naszych sercach. Wierzymy, że to właśnie dzięki temu nasze sery są tak smaczne i zdrowe. Mleko z Dębnika 52 to surowiec najwyższej jakości, który jest efektem naszej pasji i ogromnego zaangażowania w opiekę nad zwierzętami.

Prowadzimy gospodarstwo Dębnik 52 w sposób jak najbardziej ekologiczny i maksymalnie zrównoważony. Nasze zwierzęta pasą się na okolicznych pastwiskach, a znajdujemy się w czystym terenie bez zakładów przemysłowych, to teren parku krajobrazowego. Siano przygotowujemy sami z własnych łąk nawożonych tylko obornikiem z gospodarstwa. Nie dajemy żadnych pasz przemysłowych, tylko zboża i wytłoki z naszej olejarni, świnie dodatkowo karmimy serwatką (oczywiście również naszą). Celem takiego prowadzenia jest maksymalne wykorzystanie wszystkich produktów ubocznych powstających u nas i dalsze ich przetwarzanie. U nas nic się nie marnuje. Dzięki temu korzystamy ze wszystkich dobrodziejstw natury, która nas otacza oraz mamy pewność co do jakości wytwarzanych przez nas produktów.