Oleje tłoczone na zimno

Produkujemy oleje nierafinowane, tłoczone na zimno wyłącznie metodą mechaniczną, przy użyciu specjalnej prasy ślimakowej.

Wysokiej jakości nasiona tłoczone na zimno metodą mechaniczną małych partii surowca, bez obróbki chemicznej i termicznej – to gwarancja uzyskania świeżego, naturalnego oleju o wyrazistym, intensywnym zapachu i kolorze,  pełnego nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych i witamin.

Produkcja wysokiej jakości olejów zaczyna się od surowca

Ważne, aby nasiona roślin oleistych były dojrzałe, suche, nieuszkodzone, o odpowiednich cechach fizycznych i bez zanieczyszczeń.

Proces tłoczenia

Do tłoczenia olejów na zimno najczęściej stosuje się procesy ślimakowe, w których temperatura oleju wychodzącego z tłoczni nie przekracza 40 stopni. Nasiona są rozgniatane, a następnie tłoczone w prasie. W procesie tłoczenia powstaje czysty olej oraz tzw. makuchy, czyli wytłoczyny, które można wykorzystywać jako wartościową paszę dla zwierząt.

Rafinowane…

Oleje oznaczone jako „rafinowane” zostają podgrzane do temperatury znacznie przekraczającej 100 stopni oraz poddane procesowi rafinacji, czyli oczyszczenia przy pomocy silnie działających środków chemicznych (najczęściej heksanu). Celem rafinacji jest wyprodukowanie jak największej ilości oleju o bardzo długim terminie przydatności do spożycia. Wysoka temperatura i środek chemiczny niszczą także wszystkie cenne składniki oleju. Ponadto, wysoka temperatura może spowodować przekształcenie kwasów tłuszczowych w groźne dla zdrowia tłuszcze trans.

… a nierafinowane

Natomiast oleje tłoczone na zimno metodą mechaniczną są w pełni naturalne. Nie poddaje się ich żadnej obróbce termicznej i chemicznej – nie są podgrzewane ani rafinowane. Dzięki temu zachowują wszystkie cenne wartości: kwasy omega-3, omega-6, linolowe, witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, skwalen, sterole roślinne. Olej tłoczony na zimno jest nieoczyszczony. Może się więc zdarzyć, że zostanie w nim osad lub drobiny nasion. Olej tłoczony na zimno ma stosunkowo krótki czas trwałości, nie dodaje się do niego konserwantów i ulepszaczy. Dlatego ważne jest, aby zaopatrywać się w oleje u dostawców, którzy tłoczą oleje na bieżąco.

Najpopularniejsze oleje tłoczone na zimno

  • rzepakowy
  • len złoty
  • rydzowy
  • musztardowy
  • z ostropestu
  • z czarnuszki
  • konopny
  • z wiesiołka
  • z nasion malin
  • z nasion truskawek
  • z czarnego sezamu
  • i inne.

Oleje w Dębnik 52 tłoczymy w małych ilościach, na potrzeby Klientów. Dzięki temu zachowują świeżość, smak i właściwości zdrowotne.