Aktualności

Samoobsługowy sklepik farmerski przy gospodarstwie ekologicznym Dębnik 52. Prawdopodobnie pierwszy w regionie!

„Gårdsbutik” w Szwecji, „Hofladen” w Niemczech, „Boutique de la ferme” we Francji, czyli sklep przy gospodarstwie rolnym, często samoobsługowy. Można w nim kupić świeże, lokalne i sezonowe produkty bezpośrednio od producenta, w miejscu ich wytworzenia. Samoobsługowy sklepik farmerski, prawdopodobnie pierwszy w regionie, został właśnie otwarty w Dębnik 52.

Samoobsługowy sklepik farmerski Dębnik 52 mieści się w zbudowanym przez gospodarza Piotra stylowym, drewnianym kiosku o powierzchni zaledwie kilku metrów kwadratowych. Za drewnianymi drzwiami, z namalowanymi na nich kwiatami polnymi (także autorstwa gospodarza), w lodówce codziennie pojawiają się nowe produkty – mleko, sery dojrzewające, bundz, twarożki i serwatki z mleka koziego, krów rasy Jersey i owczego, a także oleje tłoczone zimno na miejscu, we własnej olejarni. Na wszystkich towarach jest podana waga i cena.

Wystarczy przyjechać do Dębnika, wejść do sklepiku, zdezynfekować ręce, ubrać rękawiczki jednorazowe i wybrać z lodówki produkt dla siebie, a następnie wrzucić pieniądze do kasy (w przyszłości pojawi się terminal płatniczy). Można też złożyć zamówienie (telefonicznie, e-mailowo lub przez Facebooka), a potem odebrać osobiście zamówione produkty w sklepiku Dębnik 52.

Dębnik 52 to świetne miejsce na wycieczkę pieszą lub rowerową. Gospodarstwo usytuowane jest na wysokości 400 metrów nad poziomem morza, na czystych terenach włączonych do obszaru chronionego Parku Krajobrazowego Dolinki Krakowskie, niedaleko doliny Eliaszówki i doliny Racławki, zabytkowego kościoła w Paczółkowicach i zespołu klasztornego w Czernej. Wokół rozciągają się lesiste i wapienne wzgórza. Warto zatrzymać się na chwilę w czasie wycieczki, zjechać z drogi i kupić lokalne specjalności.

W sklepiku Dębnik 52 można zaopatrzyć się w świeże mleko, sery dojrzewające i twarogowe, serwatkę, jogurty i masła oraz oleje tłoczone na zimno. Jak mówią gospodarze, sekretem smaku dębnickiego nabiału jest mleko. Mleko z Dębnika 52 to surowiec najwyższej jakości, który jest efektem ich pasji i ogromnego zaangażowania w opiekę nad zwierzętami. Wiosną, latem i jesienią krowy Jersey, kozy i owce Lacaune przebywają na świeżym powietrzu, pasą się na przestronnych dębnickich pastwiskach znajdujących się na czystych, nieskażonych przemysłem terenach i obfitujących w smakowite trawy, rośliny motylkowe i zielne o wysokiej wartości odżywczej. Zimą zwierzęta karmione są sianem i paszą z dębnickich łąk i pól oraz bogatym w składniki odżywcze makuchem pochodzącym z produkcji olejów tłoczonych na zimno w tutejszej olejarni. Zwierzęta w Dębnik 52 są głaskane. Gospodarze mówią, że każde z nich ma imię i specjalne miejsce w ich sercach. To właśnie dzięki temu produkty Dębnik 52 są tak smaczne i zdrowe.

Warto podkreślić, że gospodarstwo Dębnik 52 należy do projektu „Made in Małopolska”.

Zakupy bezpośrednio od rolników są coraz bardziej popularną formą zaopatrywania się w produkty żywnościowe. W ten sposób kupują żywność nie tylko konsumenci indywidualni, ale także szefowie kuchni. Największym atutem towarów jest ich świeżość. Dębnickie sery i oleje tłoczone na zimno trafiają do sprzedaży bezpośrednio z serowarni i tłoczni olejów.