SERY ZAGRODOWE

Produkujemy sery z niepasteryzowanego, świeżego mleka krów rasy Jersey, owiec Lacaune i koziego. Stosujemy zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne receptury i techniki serowarskie. Wykorzystujemy najwyższej jakości podpuszczki i kultury bakterii.  Sery wzbogacamy sezonowymi, dębnickimi ziołami. Hitem wczesnej wiosny  jest twarożek z dzikim szczypiorem, który rośnie w lesie obok naszej koziarni. Wytwarzamy sery twarogowe i dojrzewające, a także jogurty, masła i serwatkę.

PRODUKTY Z MLEKA KRÓW JERSEY

Mleko od krów Jersey ma dużo wyższą zawartość tłuszczu (ok. 6-8%), białka (ok. 4%) i wapnia (ok. 6%) w porównaniu do mleka krowiego innych ras. Ma też więcej witamin z grupy A i B oraz soli mineralnych. Co ważne, nie zawiera kazeiny A, która jest głównym alergenem. Wyższa zawartość karotenu sprawia, że już samo mleko nie jest śnieżnobiałe, ale ma delikatnie kremowy kolor. Dzięki temu barwa wytworzonego z niego cheddara jest jeszcze bardziej intensywna.

Mleko krów Jersey jest podobne do mleka bawolego, jest idealnym surowcem do produkcji serów typu mozzarella oraz cheddar – angielskiego sera dojrzewającego charakteryzującego się jasnopomarańczowym kolorem. Cheddar Jersey Dębnik 52 zdobył wyróżnienie na Małopolskim Festiwalu Smaku 2019 w Krakowie!

Jersey to rasa krów hodowanych od XVIII wieku na wyspie Jersey leżącej na kanale La Manche między Wielką Brytanią a Francją. Zwierzęta są mniejsze od zwykłych krów (średnia waga to 300-400 kg, 120 cm w kłębie), mają piękne umaszczenie, od jasnego do ciemnego brązu, charakterystyczną obwódkę na pyszczkach oraz duże oczy z długimi rzęsami. To zwierzęta bardzo żywiołowe i przyjazne, uwielbiają być głaskane i brykać na pastwiskach. Niektórzy badacze twierdzą, że to wyspiarskie pochodzenie oraz wysoka zawartość składników mineralnych w pożywieniu bazującym na wodorostach, genetycznie zdeterminowały tę większą wartość odżywczą mleka krów Jersey. 

POBIERZ ULOTKĘ – WYJĄTKOWE KROWY DAJĄ WYJĄTKOWE MLEKO

PRODUKTY Z MLEKA KOZIEGO

Mleko kozie i jego przetwory zawierają mnóstwo łatwo przyswajalnych składników odżywczych: białka, wapnia, magnezu, potasu,  fosforu,cynku, żelaza, kwasu foliowego oraz witamin A, B1, B2, B13, D3, E i PP. To doskonałe źródło aminokwasów egzogennych i prebiotyków, niezbędnych dla prawidłowego metabolizmu. A dodatkowo nabiał kozi jest lekkostrawny i idealny dla alergików.

POBIERZ ULOTKĘ – KOZY W DĘBNIK 52 >>

PRODUKTY Z MLEKA OWIEC LACAUNE

Mleko owcze jest bardzo bogate w tłuszcze, białko i kazeinę, a także witaminy i składniki mineralne. Ze względu na wysokie wartości odżywcze często jest porównywane do mleka kobiecego. Oprócz wysokiej zawartości tłuszczu i białka,  mleko owcze zawiera bardzo dużo witaminy C, B1, B2, B12, niacynę i kwas pantotenowy, a także wapń, magnez, fosfor, żelazo, magnez i selen. Ma w sobie  też cenne aminokwasy leucyny, lizyny, waliny oraz fenyloalaniny. Mleko owcze jest kaloryczne – 100 ml mleka owczego to równowartość 108 kcal.

Lacaune to francuska rasa owiec pochodzących z południowo-wschodniej Francji i wypasanych na płaskowyżu Causse de Lorsac. To właśnie z ich mleka produkuje się słynny na całym świecie Roquefort – dojrzewający ser przerośnięty niebieską pleśnią będący efektem  działania zarodników szlachetnej błękitnej pleśni Penicillium roqueforti.