SERY ZAGRODOWE

Produkujemy sery z niepasteryzowanego, świeżego mleka krów rasy Jersey. Stosujemy zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne receptury i techniki serowarskie. Wykorzystujemy najwyższej jakości podpuszczki i kultury bakterii.  Sery wzbogacamy sezonowymi, dębnickimi ziołami. Hitem wczesnej wiosny  jest twarożek z dzikim szczypiorem, który rośnie w lesie obok naszej koziarni. Wytwarzamy sery twarogowe i dojrzewające, a także jogurty, masła i serwatkę.

PRODUKTY Z MLEKA KRÓW JERSEY

Mleko od krów Jersey ma dużo wyższą zawartość tłuszczu (ok. 6-8%), białka (ok. 4%) i wapnia (ok. 6%) w porównaniu do mleka krowiego innych ras. Ma też więcej witamin z grupy A i B oraz soli mineralnych. Co ważne, nie zawiera kazeiny A, która jest głównym alergenem. Wyższa zawartość karotenu sprawia, że już samo mleko nie jest śnieżnobiałe, ale ma delikatnie kremowy kolor. Dzięki temu barwa wytworzonego z niego cheddara jest jeszcze bardziej intensywna.

Mleko krów Jersey jest podobne do mleka bawolego, jest idealnym surowcem do produkcji serów typu mozzarella oraz cheddar – angielskiego sera dojrzewającego charakteryzującego się jasnopomarańczowym kolorem. Cheddar Jersey Dębnik 52 zdobył wyróżnienie na Małopolskim Festiwalu Smaku 2019 w Krakowie!

Jersey to rasa krów hodowanych od XVIII wieku na wyspie Jersey leżącej na kanale La Manche między Wielką Brytanią a Francją. Zwierzęta są mniejsze od zwykłych krów (średnia waga to 300-400 kg, 120 cm w kłębie), mają piękne umaszczenie, od jasnego do ciemnego brązu, charakterystyczną obwódkę na pyszczkach oraz duże oczy z długimi rzęsami. To zwierzęta bardzo żywiołowe i przyjazne, uwielbiają być głaskane i brykać na pastwiskach. Niektórzy badacze twierdzą, że to wyspiarskie pochodzenie oraz wysoka zawartość składników mineralnych w pożywieniu bazującym na wodorostach, genetycznie zdeterminowały tę większą wartość odżywczą mleka krów Jersey. 

POBIERZ ULOTKĘ – WYJĄTKOWE KROWY DAJĄ WYJĄTKOWE MLEKO