Serwatka – niedoceniony skarb
Serwatka to produkt uboczny powstający przy produkcji serów. Wyróżniamy dwa rodzaje serwatki: słodką, która powstaje przy produkcji serów podpuszczkowych oraz kwaśną, otrzymywaną przy wytwarzaniu twarogów.
W przeszłości serwatka bardzo często była po prostu wylewana. Niesłusznie. Dziś, ze względu na wysoką zawartość wielu cennych aminokwasów, witamin, makro- i mikroelementów, serwatka wraca do łask. To wysokowartościowy produkt o bardzo bogatych właściwościach odżywczych i leczniczych.
Unikalny skład
Serwatka zawiera 80 proc. wysokiej jakości białek serwatkowych zbudowanych z kilkudziesięciu wysokowartościowych aminokwasów, które są łatwo trawione i bardzo szybko przyswajane przez organizm. Napój jest też bardzo bogatym źródłem witamin, takich jak B1, B2, B3, B6, B12, A, C, D i E oraz kwasu pantotenowego i biotyny. Zawiera wapń, magnez, potas, jod, fosfor, sód, żelazo, miedź, cynk i mangan. Ponadto, ma w składzie cukier mlekowy (laktozę).
Serwatkę może pić każdy, bez względu na płeć, wiek, czy stan zdrowia. Warto codziennie wypijać minimum 1 szklankę serwatki. Napój jest niskokaloryczny – 100 gramów serwatki ma jedynie 26 kalorii. Serwatkę można pić solo lub dodawać do niej sok np. z malin, pomarańczy, czy mango.
Unikalne właściwości odżywcze i lecznicze
Dzięki dużej ilości wysokowartościowych aminokwasów, witamin, mikro- i makroelementów serwatka ma niezwykle bogate właściwości:
- wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu i ciśnienia tętniczego, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
- ma udokumentowane działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze,
- działa przeciwnowotworowo i przeciwutleniająco, chroni organizm przed wolnymi rodnikami, mutagenami i czynnikami rakotwórczymi,
- korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, usprawnia procesy przemiany materii, wspomaga leczenie wrzodów żołądka, pobudza aktywność mikroflory bakteryjnej i w ten sposób wspiera pracę jelit,
- ma pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego, pomaga radzić sobie ze stresem, ma działania antydepresyjne,
- pomaga zapobiegać miażdżycy, chorobie Parkinsona, Alzheimera,
- korzystnie wpływa na pracę nerek i wątroby przyspieszając odtruwanie i eliminację toksyn z organizmu,
- wzmacnia odporność,
- pomaga stabilizować poziom cukru we krwi,
- poprawia witalność i ogólną kondycję psychofizyczną,
- wykorzystuje się ją w preparatach dla niemowląt z alergiami pokarmowymi oraz w odżywkach dla sportowców,
- jest stosowana wspomagająco w trakcie leczenia HIV i AIDS.