Aktualności

Sery wędzone Dębnik 52

Ręcznie robione sery ze świeżego, niepasteryzowanego mleka krów Jersey, naturalnie wędzone w dymie, należą do najbardziej popularnych specjałów Dębnik 52.

W Dębnik 52 wędzimy zarówno sery twarde typu Cheddar, jak i bardziej miękkie, takie jak bundz. Świeże sery wędzimy kilka godzin w aromatycznym dymie pochodzącym z palenia mieszanki drewna bukowego, dębowego i olchowego, aż do uzyskania złotobrązowej skórki. Wtedy ser jest gotowy do spożycia, ale równie dobrze może być przechowywany nawet 2-3 miesiące, a proces dojrzewania jedynie pogłębi i wzmocni jego smak.

Dziś wędzenie serów stosuje się w celach smakowych, chociaż pierwotnie proces ten był praktykowany jako sposób na przedłużenie trwałości serów. Wędzenie nadaje im dodatkowy smak i zapach, delikatnie „dymny”, lekko słony, pikantniejszy, bardziej intensywny.

Sery wędzone świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Najprostszy sposób podania to plaster wędzonego sera na kromce świeżego chleba posmarowanego masłem dębnickim, z dodatkiem chili. Można je zapiekać, dodawać do grillowanych warzyw, sałat i makaronów, a także serwować z winem lub piwem. Świetnie wzbogacą deskę serów.

Do wędzenia serów Jersey w Dębnik 52 używamy drewna pochodzącego z drzew liściastych, najczęściej bukowego, dębowego i olchowego
Do wędzenia serów Jersey w Dębnik 52 używamy drewna pochodzącego z drzew liściastych, najczęściej bukowego, dębowego i olchowego