Aktualności

Kefir Dębnik 52

Naturalny probiotyk o doskonałych właściwościach odżywczych i zdrowotnych, źródło wapnia i białka, prawdziwa skarbnica witamin z grupy B. Zawiera też m.in. fosfor, potas oraz witaminę K i D. Poprawia trawienie i pracę jelit, wzmacnia odporność, a także działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. KEFIR. W wersji dębnickiej oczywiście ze świeżego, niepasteryzowanego mleka naszych krów Jersey. Naszym zdaniem – bardzo smakowity.

Kefir to fermentowany napój mleczny wywodzący się z Kaukazu. W Dębnik 52 powstaje z mleka krowiego, do którego dodajemy tzw. ziarna kefirowe zawierające wiele cennych bakterii kwasu mlekowego i drożdży. To one, połączone z wartościami mleka krów Jersey, są odpowiedzialne za bogatą mikroflorę kefiru i jej bezcenny wpływ na zdrowie człowieka.

Kefir ma silne właściwości antybakteryjne, zawiera unikalne bakterie Lactobacillus kefiri, które neutralizują działanie szkodliwych drobnoustrojów w organizmie ludzkim. Regularne picie kefiru poprawia zdrowie kości i zmniejsza ryzyko powstania osteoporozy – napój zawiera dużo wapnia i witaminy K2, która ułatwia wchłanianie się wapnia. Kefir reguluje pracę jelit i pomaga w różnych problemach trawiennych. Warto podkreślić, że napój ma niską zawartość laktozy. To dobra wiadomość dla osób z nietolerancją laktozy, które mogą bez problemu pić kefir.

Kefir z mleka krów Jersey w Dębnik 52 ma smak kwaśny jak jogurt, ale rzadszą, bardziej płynną konsystencję. Można go pić solo lub miksować z owocami i miodem tworząc pyszne, zdrowe koktajle.